Subscribe:

torek, 8. januar 2013

POGUBA

      Alkoholizem je težka bolezen ki prizadane vso družino in okolico. V družini kjer je prisoten alkohol je kaos. Strah pred vsem in vsakomur. Sram pred tem da bi kdo izvedel. Psihično, spolno, verbalno nasilje. Nestabilnost. Nepredvidljivost. Najbolj so prizadeti otroci.
      Otrok se uči o svetu v svoji družini. Starši mu dajo vzgled in informacije o življenju. V matični družini se otrok nauči kako živeti. Vse kar tam vidi, čuti in občuti, vzame kot normalno in prav. To je zanj življenje. Tam se nauči kako komunicirati, reševati probleme, skrbeti zase, se veseliti, ljubiti, živeti. Tam spozna svojo vrednost.
     V družini kjer je alkoholik se vsa družina ukvarja z alkoholikom, otroci pa so odrinjeni na rob. Ustvarijo si popačene podobe o svetu, predvsem pa o sebi. Zato se le stežka prebijajo skozi življenje, ne vede zakaj. Tipični otrok alkoholika je negotov, ima nizko samozavest, občutek osamljenosti, brezizhodnosti, stiske, ljudje ga vedno znova zapuščajo, zlorabljajo. Čuti da nikamor ne spada, da ga nihče nima rad in misli da je z njim nekaj narobe. Ima težave v intimnih razmerjih, odvisen je od odnosov, ter velikokrat tudi od drugih substanc. Zapleta se z problematičnimi in nasilnimi ljudmi, kjer podoživlja svoje otroštvo, saj je to spoznal kot normalno. Vztraja v bolnih odnosih, kjer hoče dobiti tisto, česar ni dobil v svoji matični družini. Počuti se kot žrtev. Potrebuje pomoč, ne glede na to koliko je star.
     Program 12-korakov, Al-Anon, AA, daje upanje. Pomaga ponovno odrasti in se naučiti živeti to življenje kot zdrava, samostojna oseba. Začenjajo se dogajati  čudeži, ko stopiš na pot 12-ih korakov.

1 komentarji:

Boyana pravi ...

Odvisnost je bolezen, česar mnogi ne razumejo. Je kot rak, zajeda se v dušo, srce ... V začetku družina skriva težavo, sčasoma postane soodvisna. In tako nemočna. Človek, ki se odloči za zdravljenje je HEROJ. Naj te življenje še tako tepe, nikdar več naj ne pride ta potuhnjena bolezen na plan. VSO SREČO. Od srca.

Objavite komentar